Hoe

WIE

De verschillende lasers die wij gebruiken kunnen alle huidtypen aan inclusief de donkere huidtypen en de zongebruinde huid. Voor elke situatie wordt de meest geschikte laser vakkundig gekozen. Het is van belang te weten welke factoren van belang zijn voor een ontharingslaser.

Nd Yag laser
Onze Nd YAG 1064 Laser gebruikt de langste en diepst indringende 1064 nm golflengte.  De Nd Yag Laser bereikt zelfs de diepste haarwortels die 4-6 mm onder de huid kunnen zitten. De lange 1064 nanometer golflengte van de Nd Yag maakt het mogelijk om alle huidtypen veilig en doeltreffend te ontharen – zelfs de zongebruinde, heel donkere of zwarte huid. De nieuwste Nd Yag 1064 Laser laat de behandelaar toe de duur van de pulstijd van de energie volgens de dikte van de haarwortel te regelen, en dit volgens de zone op het lichaam. Sommige oudere laser systemen missen deze optie voor de fijnere controle. De nieuwste Nd Yag 1064 Laser heeft een koeling systeem die een extra marge van veiligheid en comfort  voorziet en kan in temperatuur geregeld worden. De laser kan bovendien 42 vierkante centimeter ineens ontharen dankzij de grootste scanner momenteel op de markt.

DIODE 810 nm
Onze DIODE laser heeft een indringdiepte van 810 nm. Dit is een goede golflengte voor een gemiddelde diepte van haren. Het is veilig en doeltreffend voor lichte huidtypen die 1 maand niet in de zon geweest zijn. Het werkt goed op zwarte en bruine haren die een grote of middelmatige dikte hebben. Het heeft een kleine behandeloppervlakte en werkt goed op kleinere lichaamsdelen of delen die onregelmatig zijn.

Laserlicht
Deze breed band systemen gebruiken speciale lampen om een breder spectrum van golflengten te genereren in tegenstelling tot lasers die op 1 golflengte werken. De diepte van indringing gaat van 590 nm tot 650 nm. Het is veilig op lichte huidtypen die 1 maand uit de zon gebleven zijn. Laserlicht is een oppervlakkiger golflengte dan onze lasersystemen en is daarom geschikt voor fijne haren van elke kleur. Klassiek geldt dat hoe zachter en  fijner de haren, des te oppervlakkiger de wortel is

Deze systemen zijn laserlichten die een breed spectrum van licht energie produceren in tegenstelling tot een laser die altijd één goflengte produceert. Dit breed spectrum wordt begrensd door filters om schadelijke of ongewenste golflengten uit te filteren.

Voor ontharing wordt de ondergrens gefilterd op 590 nm en de bovengrens op 690 nm. De hoogte energie wordt typisch gegenereerd op 610 – 650 nm. Pulstijden – dit is de duur van één flits- kunnen ingesteld worden in miliseconden om zich aan de dikte van de haren aan te passen. De golflengte van Laserlicht is korter dan die van onze andere lasers en dus oppervlakkiger. Deze behandeling wordt het best gebruikt voor ondiepe haren.

Laserlicht is het meest geschikt voor fijnere haren, want hoe zachter en fijner het haar des te ondieper de wortel. Wanneer Laserlicht gebruikt wordt om de grovere haren te behandelen, kan dit leiden tot vertraging van de haargroei eerder dan het definitief uitroeien van de haarzakjes. Als dit gebeurt, is er vaak een onaanvaardbare percentage hergroei, zelfs na vele behandelingen. De reden waarom Laserlicht systemen grof haar slechts vertraagt in groei en niet uitroeit is omdat de wortel in grover haar dieper onder de huid zit. Laserlicht is dus alleen geschikt voor fijner haar.

De golflengte: Hoe langer de golflengte, des te dieper de indringing van de laserstralen. Een golflengte van 1064nm is de langste en kan de diepste haarwortels vernietigen waardoor de ontharing definitief is. Oppervlakkige ontharing verschroeit de haren maar reikt niet tot aan de wortels met hergroei als gevolg. Vooral de rug bij mannen en bikini bij vrouwen bezitten diepe wortels en moeten met de 1064 ND YAG behandeld worden. Heel oppervlakkige wortels moeten daarentegen met een kortere golflengte aangepakt worden. Vandaar dat 1 toestel absoluut niet volstaat voor een professioneel laserontharingscentrum.

De pulstijd: Dit is de tijdsduur van de energiepuls, te vergelijken met de kooktijd. Dunne haren hebben een ultra korte pulstijd nodig, dikke haren een extra lange pulstijd. Elk zichzelf respecterend lasercentrum moet alle pulstijden aankunnen. Pulstijden worden gerekend in milliseconden.

De energie: Om de wortel te vernietigen moet de laser voldoende energie afvuren in de korte tijdspanne van de pulstijd. De laser moet dus hoge energieën aankunnen. Deze worden in Joules weergegeven.

De koeling: Het is de bedoeling van laserontharing om uitsluitend de haarwortel te vernietigen zonder de huid te beschadigen. Voor lichte huidtypen is dat geen probleem omdat een lichte huid weinig of geen pigment bevat. Donkere huidtypen vangen wel energie op. Daarom moet de oppervlakte van de huid goed gekoeld worden bij elke flits.

De oppervlakte: Het behandelen van grote oppervlakten zoals de rug of de benen vergt te veel tijd met een klassieke laserkop van 1 tot enkele vierkante centimeters. Een scanner die meteen een groter gebied aanpakt is veel sneller, handiger en ook minder belastend voor de patiënt. Onze nieuwste laser biedt een ontharingsoppervlakte van maar liefst 42 vierkante centimeters, dankzij een scannersysteem. Dit is uniek voor een ontharingslaser.

Er zijn lasers en lasers

Niet alle lasers doen hetzelfde, kunnen hetzelfde en zijn bruikbaar voor hetzelfde. Er bestaat niet zoiets als DE laser die alle ontharingen aankan.

De evolutie van de ontharingslasers: De Robijnlaser was de eerste ontharingslaser met een golflengte van 694 nm al snel gevolgd door de Laserlichten met een golflengte van 600 nm tot 650 nm en de Alexandrietlaser met 755 nm. Vanaf begin jaren 2000 kwamen de Diodelasers op de markt met een golflengte van 810 nm en een gekoelde laserkop. Deze iets langere golflengte werd al snel uitgeroepen tot de ‘Golden standard’ in laserontharing en worden actueel ook het meest gebruikt in het commerciële laserontharingscircuit. Helaas zijn deze systemen enkel ideaal voor kandidaten met donkere haren van een gemiddelde diepte op een lichte huid. Te diepe haren, zoals op de rug van een man of de bikini-lijn van de vrouw kunnen met deze laser niet juist worden behandeld. Ook zongebruinde of donkere huidtypen ontsnappen vaak aan deze golflengten die te kort zijn om tot in de diepste haarwortel te dringen. Met de komst van de Medische Nd Yag laser 1064 nm, de langste golflengte in de ontharingslasers,  kan deze belangrijke groep eveneens van een permanente ontharing genieten. 

Elke laser voor zijn specifieke ontharingstoepassing want er zijn wel degelijk verschillen tussen de ontharingslasrer. De laser systemen die we gebruiken zijn:

  • Nd Yag laser 1064 nm met brede scanner van 42 vierkante centimeter, de mogelijkheid van ultrakorte pulstijden van 0.1 milliseconden en koeling van de opperhuid.
  • Diode laser 810 nm golflengte met IN MOTION modus voor flitsen terwijl de laserkop beweegt en koeling van de opperhuid.
  • Laserlicht 590 nm tot 650 nm is een Breed Band intense laser met filters om uitsluitend de geschikte golflengte toe te laten. De opperhuid wordt steeds gekoeld.
  • De Alexandriete laser met een golflengte van 755 nm is eveneens een ontharingslaser.

FAQ

Vaak wordt de vergelijking getrokken met het maaien van gras: “Electrolyse is zoals het knippen van grasspieten één voor één met de schaar, terwijl laserontharing te vergelijken is met het gebruik van een grasmachine!”.

Met elektrolyse, voert de operator een naald in de haarfollikel en probeert met de naald de haarwortel te bereiken. De operator stuurt vervolgens een kleine elektrische stroomstoot naar de haarwortel om hem uit te schakelen. Het haar van dat follikel wordt vervolgens verwijderd met een pincet.

Er bestaat een aanzienlijke variatie in de resultaten tussen elektrolyse therapeuten onderling, en het percentage van permanente haaruitval varieert van 15 tot 50%. Elektrolyse kan een langdurig proces zijn en is een moeizame onderneming voor sommige klanten.

Zelfs een klein gebied van het gezicht, zoals bijvoorbeeld in het geval van een vrouw met sterke gezichtsbeharing, kan elektrolyse 2 -3 uur per week gedurende 2 jaar nodig zijn, gevolgd door verdere behandelingen voor een onbepaalde tijd. De totale behandeltijd tijd loopt op tot meer dan 210 uur. Ondanks de populariteit van electrolyse de afgelopen decennia en het gebruik van electrolyse gedurende meer dan 100 jaar, zijn er weinig studies verschenen in de medische en wetenschappelijke literatuur.

Ontharing met een laser is veel sneller omdat elke “pulse” van laser of licht een groot aantal haarzakjes uitschakelt. Pulsen kunnen soms met een snelheid van twee keer per seconde afgevuurd worden. Elektrolyse behandelaars kunnen alleen die haartjes behandelen die ze kunnen zien en alleen als ze de follikel kunnen bereiken via de haarschacht. Al onze lasersystemen behandelen haren in de “actieve” fase, zelfs als het haar nog niet het oppervlak van de huid bereikt heeft, het haartje “ingegroeid” is of de haarschacht niet recht is.

Het pigment (de zwarte kleur) van uw haar neemt de energie van de laser op, die wordt omgezet in warmte, en die warmte wordt aan de haarwortel (dus haarzakje) afgegeven. Als de warmte hoog genoeg is en de laserstraal tot de correcte diepte kan doordringen, verschroeit het de haarwortel waardoor op deze plaats geen volwaardig haartje meer zal kunnen groeien.

Een definitieve ontharing kan alleen bij de haren die in een actieve groeifase zitten, en dus ook werkelijk in hun haarwortel zitten. Haren groeien echter in cycli en slechts een deel van de haren zit telkens in de groeifase. De rest van de haren moet op zijn beurt wachten tijdens de volgende cyclus.

Factoren die de haarcycli beïnvloeden zijn:

  • De duur van de cyclus: korte of lange cycli
  • Het percentage haren in de groeifase: veel of weinig
  • De leeftijd: hoe jonger des te langer de periode waarbij nieuwe haarwortels worden geactiveerd
  • De hormonen: op hormoongevoelige zones kunnen nieuwe haarwortels actief worden
  • De behaarde zone: op sommige zones zoals de rug bv kunnen de cycli in een mozaïek verdeeld zijn, waardoor de eerste keren een soort dambord ontstaat

Dit zorgt voor grote verschillen in het aantal sessies. Een dame van middelbare leeftijd met donkere haren zal snel een definitief resultaat hebben op de oksel. Maar de rug van een jonge twintiger met veel mannelijke hormonen zal, vooral het resultaat definitief is, veel langer in behandeling blijven. Dit neemt niet weg dat het aantal haarvrije dagen en het comfort beduidend beter is dan harsen of scheren. Vanaf de eerste laserontharingen reeds maanden haarvrij, vergeleken met dagen of hoogstens 2 weken met scheren of harsen.

Naarmate de sessies toenemen, wordt het resultaat van laserontharing steeds langduriger tot er uiteindelijk van een definitief resultaat gesproken kan worden. De kost van een haarvrije dag is met de medische laserontharing beduidend goedkoper vergeleken met harsen of scheren, en dit met een superieur comfort.

Laser ontharing werkt het beste op zwart of bruin haar. Natuurlijk rood haar of wat donkerder blond kan gedeeltelijk reageren. Het hangt af van de kleur aan de basis van de haar. Als u blond of rood haar heeft met een donkere wortel, kan u wellicht betere resultaten verwachten. Afhankelijk van uw tint van grijs, kan de laser deels ook op grijs haar werken. Wit haar reageert helemaal niet op de behandeling – dus zorg dat je ongewenste haargroei verwijderd wordt voordat het grijs of wit kleurt!

Na elke behandeling zal er een globale vermindering zijn van haar gaande van 5% tot 20%. Afhankelijk van het systeem dat we gebruiken voor uw behandeling, zult u verlies van haren merken gedurende dagen of weken na de behandeling, of merk je alleen de eigenlijke permanente reductie.

Hoeveel haar in de anagene fase of groeifase zit ten tijde van de behandeling met een gekozen protocol,  zal de hoeveelheid van haarverwijdering bepalen. Meer uitleg: u kan alleen haar behandelen van één dikte tegelijk omdat elke dikte andere systemen of instellingen vereist. Dus als een bepaald gebied haren heeft van een gemengde dikte (grovere, fijnere en medium dikte haren), zullen bv alleen de grove haren effectief behandeld worden met instellingen voor grof haar. Een volgende sessie voor de fijnere haren is noodzakelijk.

Na enkele sessies wordt uw onderhoud tussen de behandelingen zeer minimaal. Wekelijks of maandelijks scheren in plaats van elke dag is heel gebruikelijk. Stoppels verzachten enorm waardoor uw huid zachter voelt zelfs wanneer haartjes beginnen terug te komen.

Het aantal behandelingen dat nodig is om optimale resultaten te verkrijgen varieert met haar dichtheid, haarkleur, huidtypes, het te behandelen gebied en uw haargroei cyclus. De dichtheid van uw haar en haargroeicyclus worden beïnvloed door veel factoren, zoals uw leeftijd, etnische achtergrond, hormonen of medicijnen.

Gemiddeld gerekend duurt het ongeveer 10-12 laserbehandelingen om 75% tot 95% van de haren in het behandelde gebied permanent te ontharen.  Dit is het maximum aan haarwortels dat u fysiologisch permanent kan vernietigen.

Uiteraard kan u al heel tevreden zijn na 4 behandelingen. Dit is meestal het geval voor lichtere huidtypen met donker haar op niet-hormonale zones zoals oksels of bikini.

U kan al veel eerder een gewenst resultaat bereiken doodat de haartjes al snel dunner en bleker worden en dus minder zichtbaar. Bovendien verdwijnen problemen als ingegroeide haartjes reeds na één of 2 behandelingen. Bepaalde zones zoals de donkere haren in de oksels reageren sneller en kunnen al na 4 behandelingen bijna ‘haarvrij’ zijn.

Laser behandelingen vernietigen het groeivermogen van haarfollikel als het haar in de groeifase is ten tijde van de behandeling. Alle haarfollikels zijn niet tegelijk actief. Uw haar groeit in cycli waarbij we 3 fasen onderscheiden: de groeifase (anageen), de afbraakfase (catageen), de rustfase tot de volgende groei (telogeen).  Groeicycli zijn het kortst in het gezicht en de hals, gevolgd door de romp en met de langste groeicyclus aan de benen.

Komt u voor uw gezicht en of hals, dan zijn uw intervallen 5 tot 9 weken. Voor de romp tellen we 8 tot 12 weken en voor de benen is er 10 tot 14 weken interval nodig. Als u eerder komt dan ons voorgestelde tijdsschema, dan geeft u meer geld uit dan nodig. Bovendien, zal u een grote hoeveelheid “vertraagde haargroei” hebben in plaats van echte permanente ontharing. De haren vallen wel uit, maar de wortel werd niet vernietigd.

Om de beste resultaten te verkrijgen voor het minst aantal behandelingen, lees deze richtlijnen aandachtig door!

Vermijd HARSEN of EPILEREN. Eigenlijk alles dat het haar vanaf de wortel uittrekt. Zonder de actief groeiende haar in de wortel is er geen snelweg om de warmte van de laser naar het follikel te voeren.

Vermijd BRUINEN IN DE ZON of ZONNEBANK. Een huid met een kleurtje vormt voor onze systemen geen probleem en is zeer veilig. Wij behandelen elke huidtype van de zwarte Afrikaanse tot de witte Noorse en alle kleuren tussenin. Maar hoe lichter de huid op het moment van de behandeling, des te beter de laserstraal door de huid naar de haarwortels dringt, waar het zijn werking doet.

HET JUISTE TIJDSTIP! Het is zeer belangrijk om de behandelingen steeds op het juiste tijdstip uit te voeren, namelijk wanneer een haar in het haarfollikel zit. Het duurt ongeveer 8 tot 12 weken voor het lichaam, 5 tot 9 weken voor het gezicht en 10 tot 14 weken voor de benen om de volgende oogst actieve haarwortels te ontwikkelen en het pigment in het haar te vormen dat het eigenlijk doelwit is voor de laserstralen. Er is geen probleem om uw behandeling eerder uit voeren maar deze zal minder efficiënt zijn en u zult vooral meer behandelingen nodig hebben om het proces van definitieve ontharing te voltooien.

Er is niets dat je moet doen om jezelf voor te bereiden voor laserontharing, behalve het te behandelen gebied scheren. U kan de dag vóór de behandeling of bij voorkeur de ochtend van de behandeling scheren. Bij behandelingen van het gezicht is het belangrijk om een teststrook van ongeschoren haar te houden zodat de behandelaar de kleur en de dikte van het haar kan zien. Onze behandelaars zijn opgeleid om doeltreffend te behandelen door het observeren van het klinisch eindpunt, maar het behoud van een ongeschoren test patch is altijd een goede gewoonte voor toekomstige afspraken. Het opvolgen van uw vooruitgang is erg moeilijk zonder deze test-patches.

Met de nieuwe koelingsystemen kunnen behandelingen vrijwel pijnloos zijn. De temperatuur van de huid zakt tot ongeveer 5 º C. Koeling wordt gebruikt voor/tijdens/na de behandeling. Het is namelijk de warmte van de laser die de pijn veroorzaakt.  Met het koelen van het onthaard gebied voel je helemaal geen pijn. De Nd Yag is  ook een zeer comfortabele behandeling als gevolg van de grote scanner die 42 vierkante centimeter snel en meteen aanpakt.

Stress kan ook een rol spelen en u enig ongemak doen voelen. Houd in gedachten dat het hebben van een “slechte dag”, gebrek aan slaap en/of voedsel of een andere situatie die stress bevordert kan leiden tot enig ongemak. Op de dag van uw behandeling zorg voor eten in je buik en een glimlach op je gezicht, en vergeet een ​​goede nachtrust niet.

Haren op ons lichaam groeien in cycli. Er zijn 3 fases van haargroei per cyclus.

De eerste fase van de cyclus is het moment waarop laserontharing werkt. Het is de enige fase van de cyclus waar het haar nog in de follikel zit. De energie van de laser wordt in warmte omgezet ter hoogte van het pigment in de haar. Deze warmte wordt via de schacht van de haar overgedragen naar het follikel. De warmte in het follikel zet die in een permanente staat van inactiviteit en de haar stopt met groeien. Laser behandelingen vernietigen het groeivermogen van de haarfollikel als de haar in de groeifase is ten tijde van de behandeling.

Uw haar groeit in cycli waarbij we 3 fasen onderscheiden: de groeifase (anageen), de afbraakfase (catageen), de rustfase tot de volgende groei (telogeen). Groeicycli zijn het kortst in het gezicht en de hals, gevolgd door de romp en met de langste groeicyclus aan de benen. Alle haarfollikels zijn niet tegelijk actief. Het percentage haren in de actieve anagene fase varieert en is niet voor ieder lichaamsdeel hetzelfde. Dit is een van de redenen waarom u meerdere behandelingen nodig zal hebben.

Komt u voor uw gezicht en of hals, dan zijn uw intervallen 5 tot 9 weken. Voor de romp tellen we 8 tot 12 weken en voor de benen is 10 tot 14 weken interval nodig. Als u eerder komt dan ons voorgesteld tijdsschema, dan geeft u meer geld uit dan nodig. Bovendien, zal u een grote hoeveelheid “vertraagde haargroei” hebben in plaats van echte permanente ontharing. De haren vallen wel uit, maar de wortel werd niet vernietigd.

We behandelen geen zwangere dames. Er zijn namelijk geen studies uitgevoerd tijdens de zwangerschap wat de effecten van Laser of Light systemen kunnen hebben op de foetus. We spelen op veilig en weigeren behandelingen tijdens de gehele duur van een zwangerschap.

Vlak na de ontharing kan de huid wat gevoelig zijn. Vermijd hevige zon tot de huid gekalmeerd is. Gebruik ook kalmerende lotions of crèmes. De meeste ‘After Sun’ lotions zijn goed. Irriteer uw huid niet met extra scrubs, peelings of agressieve zepen. Gebruik geen deodorant gedurende enkele dagen indien de huid van de oksels nog gevoelig is.

Het herstel na ontharing is bijzonder vlug en verloopt probleemloos.

Jan Van Rijswijcklaan 162/1A
2020 Antwerpen

info@professionelelaserontharing.be
T +32 3 230 40 50